Fila_logokyrkan
Här är svar på tidigare frågor:

Meddelande: Hur Àr pingströrelsens syn pÄ dopet?

Svar: Som i Bibeln: Man kommer till tro pÄ Jesus, bekÀnner Honom som Herre och blir sedan döpt och kommer med i församlingen


Meddelande: Varför finns det pingstvÀnner?

Svar: Namnet pingstvÀnner kommer frÄn Bibelns pingstdag dÄ lÀrjungarna blev döpta i den Helige Ande. I början av nittonhundratalet fick en del kristna uppleva samma sak och ville dÄ dela med sig i sina församlingar. MÄnga församlingar ville inte ha det hÀr nya sÄ dÄ fick de "andedöpta" bilda egna församlingar som kom att kallas just "Pingst"-församlingar. Nu för tiden finns det en mycket större öppenhet för det hÀr med dop i den Helige Ande i alla kristna samfund.


Meddelande: Vi hÄller pÄ med ett arbete i skolan och har lite frÄgor Hur startade kyrkan? Vad Àr grundtanken med kyrkan? Vad har ni för viktiga tyngdpunkter? Viktiga seder och tradidioner? Och om det Àr nÄgot speciellt viktigt för denna kyrka?? tacksam för svar

Svar: Tack för frĂ„gorna, det Ă€r roligt att höra att ni arbetar med sĂ„dana frĂ„gor i skolan! Jag tar frĂ„gorna i den ordning de Ă€r stĂ€llda. 1. Hur startade kyrkan? - Om vi antar att frĂ„gan gĂ€ller pingströrelsen i allmĂ€nhet sĂ„ Ă€r den ett led i en utveckling dĂ€r det nĂ€rmast Ă€r baptisterna som Ă€r det föregĂ„ende steget. Pingströrelsen blev till i början av 1900-talet. NĂ€r det gĂ€ller pingstförsamlingen i Pargas sĂ„ började den som en svensk avdelning i den finska Helluntaiseurakunta i Åbo och blev sedan en skild svensk församling i Åbo. Senare utökades verksamheten till Pargas och sĂ„ smĂ„ningom avslutades verksamheten i Åbo. 2.Vad Ă€r grundtanken med kyrkan? - Som i kanske alla kristna riktningar sĂ„ Ă€r ju grundtanken att bygga pĂ„ Bibeln och sĂ„ bra som möjligt bygga pĂ„ den grund som den lĂ€gger. 3. Viktiga tyngdpunkter? - Bibeln, gemenskapen, brödsbrytelsen och bönen. 4. Viktiga seder och traditioner? - Med litet humor kunde man sĂ€ga att vi försöker lĂ€gga dem bakom oss. VĂ„r tanke Ă€r att församlingen skall vara en som finns mitt i samhĂ€llet och inte stelna i nĂ„got som blivit en (o)vana. 5. Viktigt för denna kyrka? - att finnas i Pargas och vara till för de mĂ€nskor som bor hĂ€r.


Meddelande: Hur bygger ni upp er ekonomi? Jag Àr fundersam eftersom det kostar ju att bedriva en sÄdan verksamhet, ni har fastigheter och tjÀnstefolk, och allting kostar ju.

Svar: Pingstförsamlingarna Àr fristÄende församlingar sÄ jag har inte insikt i alla detaljer men som princip sÄ fungerar allt med hjÀlp av frivilliga gÄvor. En del församlingar kan ha fÄtt donationer och placerat i fastigheter som hyrs ut, men mÄnga Àr helt beroende av det som medlemmar och övriga ger som mer eller mindre regelbundna gÄvor. Församlingen i Pargas har en fastighet och fÄr en del hyresinkomster men det tÀcker bara en del av utgifterna.


Meddelande: Hej vi gör ett skolarbete om pingströrelsen och undrar hur man förvÀntas leva som en god kristen enligt pingstförsamligen

Svar: Det hÀr Àr en frÄga som man inte sÄ lÀtt fÄr "in i ett nötskal". Först fastnar jag pÄ ordet förvÀntas. Vem Àr det som förvÀntar att vi skall vara "goda kristna". HÀr Àr det inte mÀnskors Äsikter och tankar som rÀknas utan det Àr Guds tankar om oss. Dem hittar vi i Bibeln. SÄ Àr det ju viktigt att komma ihÄg att Gud inte stÀller nÄgot krav pÄ goda gÀrningar för att vi skall fÄ möta Honom utan det Àr helt och hÄllet en frÄga om benÄdning frÄn hans sida nÀr vi erkÀnner oss som skyldiga. Sedan fÄr vi fortsÀtta att gÄ med honom och, som det stÄr i Bibeln, i de goda gÀrningar som Han förbereder för oss. Lycka till med skolarbetet!.


Meddelande: Hej! Jag vad som Àr skillnaden mellan att höra till den kristna filadefia tron och att höra till vilken annan kristen tro som helst? AlltsÄ, hur skiljer sig "filadelfia kyrkan" frÄn de resterande kristna kyrkorna?

Svar: Filadelfiakyrkan Àr en pingstförsamling och, som nÀmnt i frÄgan, en kristen församling. Tidigare var dopet i den Helige Ande och andens gÄvor och frukter i verksamheten unikt för Pingströrelsen men numera finns det hÀr med i de flesta kristna sammanhang. NÄgot som skiljer pingstförsamlingar frÄn t.ex lutherska Àr att man vill att församlingen skall bestÄ av sÄdana som har gjort ett medvetet val att vara kristna. Det hÀr gÀller ocksÄ andra friförsamlingar sÄ det Àr inte unikt för pingströrelsen. Sedan Àr det ju litet annan syn pÄ det hÀr med "prÀsttjÀnsten". I pingströrelsen, och andra friförsamlingar, rÀknas pÄ sÀtt och vis varje kristen som en prÀst. Vem som helst kan t.ex dela ut nattvarden eller döpa utan att behöva nÄgon speciell utbildning eller prÀstvigning.


Meddelande: hej hej! vi Àr tvÄ flickor hÀr igen och denhÀr gÄngen undrar vi varifrÄn namnet pingst kommer ifrÄn?

Svar: DÄ "pingst" fick sin början hade man inte tÀnkt att det skulle bli nÄgot skilt samfund utan det var mÀnskor som lagt mÀrke till att i bl.a. ApostlagÀrningarna var det viktigt att alla troende blev döpta i Den Helige Ande. Man började be om att fÄ uppleva samma kraft som de första troende hade och som lÀrjungarna fÄtt pÄ pingstdagen i Jerusalem. De "gamla" samfunden tog avstÄnd frÄn detta och nÀr medlemmar började uppleva Den Helige Ande blev de uteslutna och sÄ startade den nya rörelsen under namnet Pingströrelsen benÀmnt efter lÀrjungarnas upplevelse pÄ pingstdagen.


Meddelande: Vad har man för verksamheter i svenskfinland inom pingströrelsen? Har man nÄgon tidsskrift?

Svar: Jag börjar i den lÀttare Àndan. Pingströrelsen i Svenskfinland har en gemensam tidning som tidigare hette Korsets budskap men rÀtt nyligen bytt namn till Livet. Man kan bekanta sig med den pÄ adressen livet.fi. Verksamhet finns av mÄnga olika slag frÄn ungdomssamlingar till pensionÀrstrÀffar, mission i bl.a. Afrika och pÄ Filippinerna, konferenser (t.ex. pÄskens EC), radio/tv-gudstjÀnster, social verksamhet t.ex. matutdelning mm. Via lÀnkarna till de olika församlingarnas hemsidor kan man hitta mer.


Meddelande: hej hej,vi Àr tvÄ flickor som skall skriva en uppsats om pingströrelsen,men vi vet inte hur man skall bli döpt sÄ man hör till den rörelsen,kan ni berÀtta?

Svar: Skulle vara intressant att lÀsa uppsatserna! Vi tror ju pÄ troendedop, d.v.s. först kommer man till tro och sedan bekrÀftar man det genom att lÄta döpa sig, det var ju sÄ det gick till i Nya testamentet, eller hur? Ordet för dop kommer frÄn att doppa sÄ det behövs sÄ mycket vatten att man helt och hÄllet kan sÀnkas ner, bild för att begrava sitt tidigare jag, och sedan stÄ upp igen. I mÄnga baptist- och pingstkyrkor finns en bassÀng för dop men det praktiseras ocksÄ dop i havet, nÄgon sjö eller Ä (som Jordan i bibeln). Vi döper i Faderns, Sonens och den Helige Andes namn som Jesus sade i missionsbefallningen att vi skulle göra. Man blir inte automatiskt medlem men oftast blir man vÀlkomnad som medlem efter dopet. Lycka till med uppsatserna!


Meddelande: JÀtte bra historik ni har! har just skrivit en uppsatts om Pingstkyrkan i religionen i skolan. Kommer sÀkert att fÄ 10 i den!

Svar: Tack för den feedbacken. Det Àr meningen att dÀr skall finnas fakta för den som Àr intresserad. Men hoppas att den inte Àr den enda kÀllan för uppsatsen sÄ att det blir bara kopiering =)


Meddelande: Hur mÄnga inriktningar finns det inom Pingstkyrkan?

Svar: Det Àr en ganska svÄr frÄga för pingstförsamlingarna har ju inte nÄgon "handbok" som slÄr fast trossatserna. DÀremot Àr bibeltrohet, att lÀsa som det stÄr och tro som det stÄr, en grundsten som Àr gemensam för pingstförsamlingarna.


Meddelande: Hur mÄnga ungdomar har ni i er församling?

Svar: Det finns ungdomar, förstÄs beroende pÄ var man drar ÄldersgrÀnsen. NÄgon statistik ger vi inte ut offentligt.


Meddelande: Om den första personen i treenigheten är Fadern och den tredje personen är Den Helige Ande varför säger då Jesus att Han är den förste och den siste. Jag har läst att det bara finns en Herre i både Jesaja och i Efesierbrevet. Kan ni förklara det?

Svar: I senaste fråga var det tal om att Gud är tre personer. Då Jesus talar om att han är den förste och den siste talar han nog om sig som Gud. (jfr. Jes 44:6 Så säger HERREN, Israels Konung, och hans Återlösare, HERREN Sebaot: Jag är den förste och jag är den siste, förutom mig finns ingen Gud). När det gäller en Herre så är det nog samma sak. I GT talar Gud om och om igen med orden "Jag är Herren din Gud".


Meddelande: När ni beskriver er tro skriver ni att den helige ande är den tredje personen i gudomen, Var står det i bibeln? Jag trodde att Gud är Ande och att ordet helig beskriver vad Gud är. Enligt bibeln finns det ju bara en Gud och han är Ande. Joh. 4:24

Svar: Det här med att Gud är en och ändå tre (treenigheten) går ju nog lätt över vår fattningsförmåga. Ändå ser vi när vi läser Bibeln att det finns olika personer inom begreppet Gud. T.ex Jesus bad ju till sin Far i himlen (Matt.11:25). Han talar också om att han skall sända Hjälparen (Joh.16:7). Paulus talar om att vi kan bedröva den helige Ande (Ef.4:30) o.s.v.
Det här tycker jag visar klart att de tre personerna Fadern, Sonen och den helige Ande är personer, fast de tillsammans är den enda sanna Guden.
Joh 14:26 Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.


Meddelande: Vad skulle ni göra om ett av era barn visade sig vara homosexuellt?

Svar: Hypotetiska frågor är alltid svåra, vad om? Men svaret kunde vara "Fortsätta som hittills, att be för honom och att älska honom. "


Meddelande: Varför döper ni inte i Jesu namn när alla apostlarna gjorde det? Hade dom missuppfattat vad Jesus befallde i Matt 28.?

Svar: Matt 28:19 Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn (Folkbibeln).
Vi döper nog enligt Matteus 28 i Faderns och Sonens(Jesus) och den helige Andes namn och dessutom brukar vi tillfoga "till Kristus" Rom.6:3, Gal.3:27. Dopet är ju en skiljelinje mellan det gamla som man omvänt sig från och det nya livet i Kristus. (Rom.6:4)


Meddelande: Är det sant att alla världens konflikter bottnar sig i religion???

Svar: Det finns nog många andra orsaker till konflikter än religion, t.ex. avundsjuka, maktlystenhet och penningbegär (som förresten enligt 1 Tim.6:10 ställer till med mycket problem).
Sedan finns det ju många konflikter som har sitt ursprung i religionsfrågor.
Äkta kristen tro däremot handlar nog om att hålla fred och frid med alla så långt det är möjligt (Rom.12:18)


Meddelande: Jag undrar vad det kan uppstå för konflikter när olika etiska, existentiella och religiösa värden ställs mot varandra i er tro inom vårdarbete?? Tacksam för svar.

Svar: Den här frågan har sysselsatt mina tankar en längre tid. En orsak är nog att jag inte personligen har erfarenhet av vårdarbete. Dessutom behövs någon form av definition för att man skall få något grepp om den.
Först - vad är vår tro ? En definition kunde vara: Kristen, bibelförankrad tro. Vårdarbetet omfattar också en mängd olika delområden, t.ex. hälsovård, sjukvård, åldringsvård, psykiatrisk vård m.m. Eftersom frågan är allmän och vår/min tro är förankrad i Bibeln så gäller det att söka ett allmänt svar där.
I Luk 10:30-37 står det så här: Jesus svarade: "En man var på väg från Jerusalem ner till Jeriko och råkade ut för rövare. De slet av honom kläderna och misshandlade honom. Sedan gav de sig av och lämnade honom där halvdöd. En präst kom händelsevis ner samma väg, och när han fick se mannen gick han förbi. På samma sätt var det med en levit. Han kom till platsen, såg mannen och gick förbi. En samarit som färdades samma väg kom också dit. När han såg mannen, förbarmade han sig över honom. Han gick fram till honom, hällde olja och vin i hans sår och förband dem. Sedan lyfte han upp honom på sin åsna, förde honom till ett värdshus och skötte om honom. Nästa dag tog han fram två denarer och gav åt värdshusvärden och sade: Sköt om honom, och kostar det mer skall jag betala när jag kommer tillbaka. Vem av dessa tre tycker du var en nästa för mannen som hade råkat ut för rövare?" Han svarade: "Den som visade honom barmhärtighet." Då sade Jesus till honom: "Gå du och gör som han."
Här visar Jesus på sitt dramatiska sätt hur kärleken till min medmänniska inte får vara beroende av tro, ras eller omständigheter. Min övertygelse är att tron på Jesus och överlåtelsen till Honom ger en fast grund att stå på också i vårdarbetet.


Meddelande: Vad tycker ni om skilsmässa? Kan man i något fall ta ut skilsmässa utan att det är fel? om det finns t.ex. våld i familjen eller nåt så kan det ju int va helt nyttigt att bara gå vidare..

Svar: Den här frågan kom för en tid sedan, det är en svår och viktig fråga som många kämpar med. Som tidigare vill vi ju ha Guds svar på frågan - genom Bibeln.

Jesus ger en gång ett utförligt svar på frågan om skilsmässa (Matt.19:3-9):

Några fariseer kom fram till honom och ville snärja honom och sade: "är det tillåtet att skilja sig från sin hustru av någon anledning?" Han svarade: "Har ni inte läst att Skaparen från begynnelsen gjorde dem till man och kvinna och sade: Därför skall en man lämna sin far och mor och hålla sig till sin hustru, och de två skall vara ett kött? Så är de inte längre två utan ett kött. Vad Gud har fogat samman skall människan inte skilja åt." De sade till honom: "Varför har då Mose befallt att mannen skall ge hustrun ett skilsmässobrev och skicka bort henne?" Han svarade: "Därför att era hjärtan är så hårda tillät Mose er att skiljas från era hustrur, men från början var det inte så. Jag säger er: Den som skiljer sig från sin hustru av något annat skäl än otukt och gifter sig med en annan, han begår äktenskapsbrott."

Paulus talar också om äktenskapet i brevet till Efesierna (Ef.5):
v.24 Som församlingen underordnar sig Kristus, skall hustrun i allt underordna sig sin man.
v.25 Ni män, älska era hustrur, så som Kristus har älskat församlingen och offrat sig för den.


äktenskapsförbundet är alltså ett förbund som bygger på kärlek - inte som en känsla utan som ett val.

Då ett äktenskap bryts orsakar det alltid sår hos båda parter. Därför är skilsmässa aldrig en bra lösning och det är viktigt att man gör allt för att rädda ett äktenskap som har gått snett. Men som frågeställaren säger kan det vara oundvikligt och då är det gott att veta att Jesus aldrig någonsin sviker och hos honom finns det nåd, förlåtelse och tröst. (Joh.8:2-11)


Meddelande: Hej, jag undrar hur ni ser på abort och homosexualitet i ett allt mer liberaliserat samhälle?

Svar: Det här är ju aktuella frågor som upprör många känslor. Några saker är viktiga att fastslå innan vi ser på själva frågan.
Om vi tror att Bibeln är Guds ord så har ju situationen i samhället eller vad det anses korrekt att tycka eller tänka om olika företeelser inget att göra med om det är rätt i Guds ögon.
Om Gud är Gud så är han det för alla tider och alla situationer. En Gud som vi kan forma är ingen Gud utan en avgud.
Enligt Bibeln är Gud kärlek och det är grunden för allt Han säger oss (om vi gillar det eller inte).

Först abort. Som jag ser det talar Bibeln om att vi blir till vid befruktningsögonblicket. Ps 22:11 På dig är jag kastad ända från modersskötet, redan i moderlivet var du min Gud. Efter det är vi fullständiga mänskor som bara behöver växa till för att börja fungera. Om vi dödar ett foster dödar vi alltså en människa, vilket ju självklart inte är vår rättighet.
Nu är ju inte synd graderad i Bibeln, det står t.ex i 1 Joh 3:15 Den som hatar sin broder är en mördare, och ni vet att ingen mördare har evigt liv i sig.
Bibelns huvudbudskap är att Jesus har kommit för att vi skall kunna få förlåtelse för vår synd. (se föreg. fråga)

Sedan homosexualitet. Homosexuellt utövande är ju inte förenligt med en kristet sätt att leva. Denna synd utövades redan för flera tusen år sedan och nämns många gånger i Bibeln bland annan synd som skiljer oss från Gud.
Ett exempel 1 Tim 1:8-11 Men vi vet att lagen är god, om man brukar den rätt och inser att den inte är till för rättfärdiga utan för laglösa och upproriska, gudlösa och syndare, oheliga och oandliga, för dem som misshandlar sin far och mor, för dråpare, för dem som utövar otukt och homosexualitet, för slavhandlare, lögnare, menedare och för alla som står emot den sunda läran - detta enligt det evangelium om den välsignade Gudens härlighet, som har anförtrotts åt mig.
Men i Bibeln har vi, inte bara löfte om förlåtelse utan också om befrielse så det finns en utväg för den som är bunden på olika sätt. Joh 8:36 Om nu Sonen gör er fria, blir ni verkligen fria.


Meddelande: finns det möjlighet, för det vi syndar med vår tunga.

Svar: Guds Ord (Bibeln) gör inte skillnad på liten eller stor synd eller på olika slags synd. Det står i 1 Joh 1:9 "Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet."
Jakob talar i sitt brev om hur svårt det är att inte synda med sitt tal: Jak 3:2 "Vi begår alla många fel. Om någon inte felar i sitt tal, är han en fullkomlig man som också kan tygla hela sin kropp."
Johannes talar också om att kristna kan synda men det finns förlåtelse: 1 Joh 2:1-2 "Mina barn, detta skriver jag till er för att ni inte skall synda. Men om någon syndar, har vi en som för vår talan inför Fadern - Jesus Kristus som är rättfärdig. Han är försoningen för våra synder, och inte bara för våra utan också för hela världens.


Meddelande: Hej! Har ni några ungdomssamlingar?

Svar: Tyvärr har vi inte regelbundna ungdomssamlingar (ännu åtminstone). Förra hösten-våren ordnades några då Thomas Forsbäck eller någon annan besökte oss. Vi har också haft någon "Worship night". I programmet här på hemsidan annonserar vi alla samlingar så följ med!


Meddelande: Anser ni att dopet ska ske när dopkandidaten är redo, alltså själv kan avgöra om han eller hon vill låta döpa sig? Barndop förutsätter ju endast att föräldrarna har bestämt sig för att låta barnet träda in i den kyrkliga gemenskapen. I det första fallet bestämmer dopkandidaten, i det andra fallet bestämmer föräldrarna. All ära till Jesus!

Svar: Apg 2:38 Petrus svarade dem: "Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då skall ni få den helige Ande som gåva. Det här bibelordet är "som i ett nötskal" det vi ser som bibelns budskap om ordningen - omvändelse (frälsning), dop, den helige Andes uppfyllelse. Den som tagit emot Jesus som Herre i sitt liv och har en relation till Honom bekräftar i praktisk handling detta genom att låta döpa sig och kan sedan bli medlem i någon lokalförsamling. Den Helige Ande sände Jesus som Han lovat efter sin himmelsfärd för att vara en hjälp för oss i vår relation med Gud och med våra medmänskor.


Meddelande: Kämpa på i Jesu namn! Jag rekommenderar Bibel 2000! Tack för uppmärksamheten! Amen.

Svar: Tack för meddelandet, själv föredrar jag Folkbibeln men Bibel 2000 har ju ett "flytande" språk som gör den mer lättläst. Folkbibeln försöker vara mer "ord"-trogen men det gör ju den också språkligt klumpigare. Smaksak?


Meddelande: tjaa kanske d e så men varför har vi då aldrig talat om att komma ti helvete i den lutherska kyrkan ? o nä vi ble konfirmerade så gav vi vårt liv till jesus

Svar: Det är ju jättefint om du gett ditt liv till Jesus, det är ju det det handlar om 1), sen kan det göra detsamma om man gör det i Pingstkyrkan, Metodistkyrkan, Lutherska kyrkan eller någon annan kyrka. Förstås gäller det att hålla kontakten med Jesus, han vill ju ha gemenskap med oss 2) . I bibeln får vi reda på hur vi kommer vidare och i bönen kan vi berätta allt vi tänker och känner för honom och också lyssna vad han vill säga oss 3) . Det är också viktigt att ha kristna (frälsta) kompisar som man kan samtala med och be tillsammans med 4).
När det gäller helvetet så finns det oberoende om man talar om det eller inte. Och Jesus dog ju inte i onödan för oss utan det var för att vi skulle räddas från helvetet genom att tro på honom och bekänna honom som Herre.

1) Joh.3:16   2) 1 Joh.1:3, 1 Kor.1:9  3) Hebr.4:12 (Bibeln är Guds ord)  4) Apg.2:46  5) Matt.18:9 ("Gehenna" i folkbibeln=helvetet) 


Meddelande: helt bra nog! men ja tror int som ni för jag är kristen men inte frälst

Svar: Kristen men inte frälst? Frälst är ett äldre svenskt ord som betyder detsamma som räddad. I den nyaste Bibeln (2000) är ordet frälst också ersatt med räddad. På många ställen i nya testamentet talas det om att mänskor blir frälsta/räddade genom att tro på Jesus. Paulus och andra apostlar talar också mycket om att man behöver bli frälst/räddad. I Antiokia började man kalla de "frälsta" lärjungarna kristna efter Jesus Kristus. Det måste ju betyda att de "frälsta" kan kallas kristna men  har man inte tagit emot frälsning genom att tro på Jesus är man inte heller kristen....eller hur?
Rom 10:9-10: Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren* och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. Ty med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst. (Folkbibeln)
Rom 10:9-10: Ty om du med din mun bekänner att Jesus är herre, och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli räddad. Hjärtats tro leder till rättfärdighet och munnens bekännelse till räddning. (Bibel 2000)


Copyright © 2023 Filadelfiaförsamlingen i Pargas

Valid HTML 4.0 Transitional